fbpx
Laaaaaaaangsom massage. Hvordan virker det?

Laaaaaaaangsom massage. Hvordan virker det?

Når det kommer til massage, er tempoet og trykket af massørens hænder og arme vigtige karakteristika, som kan påvirke din oplevelse af massagen og dermed dit valg af massør. Men vidste du, at meget langsom massage kan have en særlig gavnlig effekt på dit velbefindende, og at forskningsresultater omkring det menneskelige nervesystem har en konkret beskrivelse af mekanismen, der forårsager dette? I dette blogindlæg vil jeg dykke lidt ned i forskningen omkring C-taktilafferenter (CT-afferenter). 

Hvad er CT-afferenter?

CT-afferenter er en type langsomt ledende, umyelinerede nervefibre, der er specielt følsomme over for blide, langsomme strøg og berøringer i intervallet 1-10 cm/s. CT-afferenter er så følsomme over for blide berøringer, at de aktiveres ved en kraft på kun 0,22 gram.

“Umyelineret” betyder, at nervefibrene ikke er omgivet af et isolerende lag af myelin. Myelin er et fedtholdigt stof, der normalt omslutter nervefibrene og hjælper med at øge hastigheden af nerveimpulser. Umyelinerede nervefibre, som CT-afferenter, har ikke dette beskyttende lag, hvilket gør dem langsomme i deres evne til at lede nerveimpulser. Denne langsomme ledningsevne er en af grundene til, at CT-afferenter er specielt følsomme over for langsomme strøg og berøringer, såsom “aen”.

CT-afferenter blev opdaget i katte allerede i 1939, men først i 1990’erne blev de opdaget i mennesker. I 1993 beskrev en gruppe forskere, herunder Åke Vallbo, Håkan Olausson og Johan Wessberg i detaljer hvordan der i menneskelig behåret hud (såsom ryg, arme og ben) eksisterer et andet system for at kode taktile stimuli, ud over de traditionelt kendte hurtigt ledende nervefibre, som hovedsageligt registrerer tryk og vibrationer. Dette andet system består af de langsomt ledende, umyelinerede CT-afferenter. 

Siden den oprindelige opdagelse af systemet af CT-afferenter i behåret hud, har forskere fortsat med at undersøge deres rolle i både sensoriske og affektive aspekter af berøring. Forskere har påvist, at aktivering af disse nervefibre ikke kun resulterer i en fornemmelse af blid berøring, men også kan påvirke vores følelsesmæssige tilstand positivt. Dette ses hos forsøgspersoner, og understøttes af, at CT-afferenterne aktiverer en del af hjernen, Insula, der menes at være involveret i bevidsthed og emotioner.

Hvordan påvirker langsom massage så CT-afferenterne?

Når huden masseres langsomt og blidt, aktiveres CT-afferenterne og kan opnå nerveimpulser med peak-rater på 100 impulser pr. sekund. Men hastigheden af massagestrøgene er afgørende. I modsætning til store myeliniserede taktile afferenter, som øger impulsraten lineært med hastigheden af stimuleringen, falder raten hos CT’erne ved ekstremt langsomme hastigheder (under 1 cm/sek) og meget hurtige hastigheder (over 10 cm/sek), mens raten topper ved mellemliggende hastigheder (ca. 1-10 cm/sek). 

CT-afferenternes nerveimpulser sendes til rygmarven og videre til insula i hjernen, hvor de bliver behandlet og fortolket. Forskerne mener, at CT-afferenternes funktion kan være relateret til social berøring og bonding mellem mennesker, såsom kram, kærtegn og andre berøringer, der fremmer følelsen af nærvær og tryghed. En langsom massage på ryg, arme og ben kan således hjælpe med at skabe sådan en følelse af nærvær, tryghed og tilknytning.

Konklusion

Selv om forskningen omkring CT-afferenter er interessant, er den jo ikke en erstatning for den erfaring man selv kan gøre sig: At langsom massage simpelthen bare er vidunderlig. Hvis du endnu ikke har gjort dig den erfaring, eller hvis du vil generfare den, er du meget velkommen til at booke en laaaaaaangsom massage hos mig, som beskrevet på forsiden.

Og du kan læse mere om forskning om CT afferenter her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *