fbpx
Afspænding ved massage – hvordan virker det?

Afspænding ved massage – hvordan virker det?

I min samtale med Michael forleden (video her) diskuterede vi bevidsthed og opmærksomhed i forbindelse med klassisk fysiurgisk massage. Vi satte muskelafspænding i forbindelse med (krops)bevidsthed på en måde som måske kunne lyde til kun at høre hjemme i en alternativ og spirituel “new age” fortælling om massage, så vi vil i denne blog post se på kropsbevidsthed og afspænding ved massage med naturvidenskabelige og fysiologiske briller, og se, at vi kan nå lignende konklusioner.

Vi kommer også til at se, at “hård” og “blød” massage forårsager muskelafspænding på helt forskellige måder. Og vi kommer ind en på en anden vigtig praksis, der også kan virke afspændende, nemlig yoga.

Muskulaturens selvsansende system

For at nærme os en fysiologisk forståelse af kropsbevidsthed og afspænding, skal vi have fat i kroppens proprioceptive eller “selvsansende” system, som er den del af nervesystemet hvormed kroppen sanser sig selv og formidler information om kroppens position og bevægelse til centralnervesystemet. Specielt relevant i konteksten af muskelspændinger og afspænding ved “hård” massage er muskelsporer og Golgi seneorganer.

Muskelsporer er små sensoriske receptorer, der findes i skeletmuskulaturens fibre og er følsomme over for ændringer i muskellængde og hastigheden af ​​disse ændringer.  Golgi seneorganer (Golgi tendon organs, GTOer) er beliggende i musklernes sener og registrerer på lignende vis ændringer i muskelspænding. I begge tilfælde sender receptorerne via nervefibre information om ændringerne til centralnervesystemet, specifikt rygmarven, som refleksmæssigt reagerer på signalerne for at beskytte muskler og sener mod skade i en proces kaldet autogen inhibering.

Autogen inhibering ved massage

I videoen med Michael talte vi om at “møde spænding med spænding”. Dette gør man i høj grad ved teknikker, der kan betegnes som “hård massage”, som f.eks. dyb akupressur og “steamrolling”. 

En sådan teknik øger paradoksalt nok spændingen i musklen og de tilhørende sener. Men denne øgede spænding kan aktivere GTOerne, som sender signaler gennem nervefibre til rygmarven, hvor lokale kredsløbsneuroner reagerer ved at sende inhiberende signaler til musklen, hvilket forårsager at musklen spænder helt eller delvis af. Denne autogene inhiberingsproces er altså helt bogstaveligt en rygmarvsreaktion – hjernen er ikke er involveret i processen. Det er værd at bemærke, at der skal temmelig hård massage til for at aktivere GTOerne, da deres tærskel for aktivering er væsentligt højere ved en passiv bevægelse, som ved massage, end ved aktiv bevægelse.

Autogen inhibering ved yoga og Thai yoga massage

Autogen inhibering finder også sted ved en anden afspændende praksis, nemlig yoga, som bl.a. er karakteriseret ved langvarige udstrækninger. Sådanne langvarige udstrækninger finder også sted under en Thai yoga massage. Disse forårsager autogen inhibering i en mere kompliceret proces, der også involverer muskelspolerne. Processen kan beskrives således:

  1. Udstrækningen af en spændt muskel får dens fibre til at forlænge sig, hvilket registreres af muskelspolerne.
  2. Muskelspolerne sender et signal til rygmarven, som sender en besked tilbage til musklen, hvilket musklen til at trække sig sammen for at modstå strækket og beskytte den mod mulige skader.
  3. GTOerne aktiveres af sammentrækningen og sender signal til rygmarven. Rygmarven har nu to modsatrettede signaler, hvilket danner en ligevægt.
  4. Når strækket opretholdes i en længere periode (normalt omkring 15-30 sekunder eller mere), falder muskelsporernes følsomhed og de reducerer signaleringen til rygmarven, hvilket bryder ligevægten.
  5. GTOernes fortsatte aktivering forårsager nu en hel eller delvis afspænding af musklen.

Hvad så med “blød” massage?

Autogen inhibering ses at være en meget lokal mekanisme, der kan få dele af kroppen (enkelte muskler og muskelfibre) til at afspænde i en lokal proces, der involverer dele af centralnervesystemet men ikke hjernen. Da vi ikke kun er vores hjerner, er det stadig fair at sige at autogen inhibering gør vores krop mere bevidst om sig selv. Men det er interessant at sammenligne denne lokale afspændingmekanisne med den globale, holistiske afspænding, som både yoga og bløde og meditative massageformer (som wellness, lomi lomi og tantra massage) kan give. Disse kan gøre kroppen bevidst om sig selv på et helt andet niveau og afspændingen sker her med helt andre mekanismer, som er sværere eller umulige at beskrive mekanistisk i samme detaljeringsgrad, som vi har beskrevet autogen inhibering med. Der er helt klart aspekter af denne generelle afspænding, der kan studeres fysiologisk. CT-afferenterne, som jeg bloggede om fornyligt, er et eksempel. Frigivelse af endorfiner, kroppens naturlige smertestillende og “feel-good” hormoner spiller formentlig også en stor rolle. Men dybest set er en meditativ massage en nærværende samtale mellem massøren og klienten, som kan forårsage afspænding på måder, der rækker ud over hvad der kan beskrives med fysiologiske termer.

Konklusion

Husk at dyrke yoga! Yoga er en fremragende praksis for at øge (krops)bevidsthed og afspænding på mange planer. Og husk at få massage, der kan afspænde på mange planer, både de enkelte muskler og hele kroppen og sindet. Du er velkommen til at booke en tid hos mig som beskrevet på forsiden og opleve fordelene ved en massage, hvis hårde og bløde elementer er skræddersyet til dig. Du kan også booke en Thai yoga massage, hvor de afspændende effekter ved udstrækning kommer til deres ret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *